Toidud, mida Tokyos lihtsalt peab proovima

Kõige rohkem olen ma reisinud Euroopas, kuid õnneks olen vahepeal jõudnud ikkagi ka Euroopast kaugemale. Kõige viimane reis viis mind lausa hommikumaale ehk siis Jaapanisse. Kahjuks ei jõudnud ma toona Tokyost kaugemale aga ega ma väga ei põe, sest nii või naa on tegu riigiga, mida ühe lühikese külastuse jooksul ei jõua täiesti läbi käia. Seetõttu ei hakka ma ka siin mingit kõikehõlmavat ülevaadet andma, vaid keskendun oma lemmikule – toidule.

Mida jälgida toidukohta valides

Ma annan endast parima, et vältida turistilõkse kuhu ükski kohalik oma nina sisse ei pistaks. Muidugi tuleb enne eeltööd teha, et mitte näiteks Jaapanis traditsioonilise toidu pähe Shabu shabu’t süüa, mis on tegelikult loodud just turistidele mõeldes.

Järjekorras võiksid enamik inimesi olla kohalikud. Kuigi see võib tähendada, et söögikohas ei räägi teenindajad inglise keelt, siis puhtalt keeleoskuse tõttu pole keegi nälga surnud. Olemas on lai valik täitsa korralike tõlkerakendusi ja kui need ei toimi, lase end lihtsalt üllatada. Kui oled aga harjunud netist kohti otsima, eelista neid, millel on rohkelt kõrge hinnanguga arvustusi just jaapani keeles.

Ära unusta sushit

Kuigi sa võid Eestis iga päev sushit süüa ja sellega täiesti rahul olla, siis võin lubada, et Jaapanis on see hoopis teine teema. Näiteks võib seal täitsa julgelt osta sushit ka supermarketist – see on väga hea, odav ja ka kiire valik. Kui aga midagi rohkemat tahad ja rahakott sinuga nõus on, on Kyubey see koht, mida külastada. Mida ma kindlasti julgen soovitada, on uni, kuid ka angerjas on hoopis teine maitseelamus.

Muidugi on jaapani köök laiem kui sushi aga kui sul on võimalik nautida head sushit, miks võimalus käest lasta? Sa ei pea ju sushit hommikust õhtuni sööma. Proovi paar korda, naudi saadud maitseelamust ning liigu edasi muu toidu juurde.

Selleks, et tunda end tõelise jaapanlasena, soovitaksin hommikust süüa Girandole nimelises kohas Park Hyattis. Mis siis päeva esimene toidukord sisaldab? Muidugi tofut, kala, tamago’t, riisi ja miso suppi.

Tänavatoit igale maitsele

Nagu igas teises suurlinnas, on ka Tokyos oluline roll tänavatoidul. Kõige kuulsam neist on tõenäoliselt takoyaki. Eesti keelde ümberpanduna tähendab see kaheksajala-kukleid ja nimi annab üsna selge pildi sellest, mis ees ootab. Maitse on tunduvalt parem, kui nime järgi arvata võiks.

Jaapani kapsapannkook või siis okonomiyaki on teine asi, mis oma nimetuse ja koostisega kulmu paneb kergitama. Aga ka siin üllatab maitse positiivses mõttes. Pannkoogile saab lisada ka erinevaid lisandeid ja seda siis vastavalt enda soovile.

Ramen on midagi, mida saab nii restoranides kui tänaval. Vali ise, mida tahad. Minu lemmik on tonkotsu ja selle järel shio. Kõige vähem maitses shoyu. Eks tuleb katsetada, et teada mis meeldib ja mis ei meeldi.

Ja lõpetuseks: krepid ei ole ainult Prantsusmaa omand. Kindlasti võiks neid proovida ka Tokyos aga kindlasti siis Harajuku piirkonnas. See on ikka omaette universum!